top of page
  • arbuk

Tortum Selalesi


Balıklı Köyü batısında bulunan bir dağın heyelan sonucu Tortum Çayı'nın önünü kapatmasıyla oluşmuş bir şelaledir. Çevre halkı şelaleye öz Türkçe karşılığı olarak "su dökülen" demektedir.Tortum Şelalesi, Tortum gölü'nün Tev Vadisi ile gölün kuzey ucu arasındaki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşmaktadır. 22 metrelik genişlikten ve 48 metre yükseklikten düşmektedir. Düşen sular, üstte gök kuşağı, altta koca bir dev kazanı meydana getirmektedir. Ayrıca bu göl bir doğal anıttır. Erzurum'un Uzundere ilçesinde bulunmaktadır. Tortum Şelalesi'ne 1952-1960 yılları arasında hidroelektrik santrali yapılmış ve Türkiye'nin elektrik ihtiyacına katkıda bulunmaya başlamıştır. bu nedenle şelalenin suyu azalmıştır.

Kısa bir bilginin ardından nasıl gidileceğinden bahsedeyim. kendi aracınız var ise ERZURUM-ARTVİN yolu sizi şelaleye ulaştıracaktır, yok ise her gün otobüs kalkıyor. 2 kez kendi aracımızla gittik bir kez de otobüsle. Belirtmeden edemeyeceğim otobüsle gittiğim en keyiflisi idi. Yürüyüş yapmayı, doğayı incelemeyi, tertemiz havayı içine çekmeyi sevenler, kesinlikle otobüsle gidebilirsiniz. Öncelikle Erzurum semt garajını arayarak otobüslerin tam kalkış saatlerini öğrenebilirsiniz, numarası: 04422426453. Pazar günü sabah 9.30 aracını kullandık ve kişi başı 18 ₺ ücret ödedikten sonra 11.15 gibi şelaleye 10 dakika yürüme mesafesindeki ana yolda indik. Otobüsler ana yol üzerinden yolcu alıp-indiriyor geri dönerken de ana yola çıkmanız gerekecek.

Merdivenli yolun bir ucundan başlayıp aşağı inip ıslanıyorsunuz bir güzel. Çağlayanın altında soğuk suyun başınızdan aşağı hafif hafif inişini hissediyorsunuz. Oraya kadar gidip ıslanmadan geri dönecekseniz hiç gitmeyin derim. Asıl tadı, eğlencesi ıslanmakta. Bu yüzden mutlaka yedek kıyafet-terlik olsun yanınızda. sonra merdivenli yoldan sağı solu inceleyerek yukarı çıkıyorsunuz. Şelalenin zirvesine mutlaka çıkın. Biraz önce aşağıdan hayranlıkla süzdüğünüz şelaleyi birde tam tepesinden görün... Amman dikkat edin, taşlar yosun tuttuğu için ayağınız kaymasın :)

Şelalenin Zirvesinden

Normalde Şelaleden Yedigöllere yürümeyi planlıyordum ancak beklenmedik bir tanıdıkla rastlaşınca Yedigöllere aracıyla bizi attı. Amma kesinlikle yürüme mesafesi, Şelale'ye gitmişken Yedigölleri görmeden dönmeyin. Yedigöller yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Eve dönüşte Yedigöller'den ana yola çıktım ve 19.00 son araç olan otobüs ile kişi başı 18 ₺ ücret ödeyerek evimize döndük.

Keyifli yolculuklar..

60 views0 comments

Recent Posts

See All

DADAS

bottom of page