Minrui Yu ve ekibi ACS Nano (2016 Impact Factor: 13.942)'da yayınladıkları çalışmalarında yarı iletken silisyum ve germanyumdan imal edilen küçük nanotüpleri kullanarak sinir hücresi tendrilerini başarıyla koaksiyel hale getirebildiklerini göstermiştir.
Bu araştırmaları ile hastalık veya yaralanma nedeniyle hasar gören sinir hücrelerini rejenere etme imkânı doğuyor.
Bilim adamları, bir süredir sinir hücrelerinin arama özelliğine sahip olduklarını bildiklerini fakat ne aradıklarından veya yaptıklarının rastgele bir şey olup olmadığından emin değillerdi. Hazırladıkları bu küçücük tüpler vasıtasıyla, araştırmacılar sinir hücrelerine önceden planlanmış yolları izletebilmişlerdir. Böylece teorik olarak sinir hücreleri arasında elektrik emisyonları ile yapılan iletişim kaydedilmiş olacaktır. Bu tür araştırmalarda tabii ki umut, bozulan iletişimi yeniden kurmak için bir bilgisayarı bir grup sinir hücresine bağlamanın bir yolunun bulunabileceğidir. Örneğin omurilik yaralanması veya hastalığı nedeniyle artık olmayan sinir iletişiminde bilgisayar, nöronların eski kabiliyetlerine kavuşmasında bir röle görevi yapabilir.
Dahası, tüp özelliği hem fiziksel hem de elektriksel olarak doğal miyeliyle benzerdir ve 3B teması sağlaya tüplerin çapı bir aksonunkine yakın olacak şekildedir.
Haber detayı için bakınız.
Makalenin tam metnin için Link.
Başlık: Semiconductor Nanomembrane Tubes: Three-Dimensional Confinement for Controlled Neurite Outgrowth
Fotoğraf : ACS Nano, DOI:10.1021/nn103618d
Bilimle kalın